Sedan starten 1993 har vi på Makab haft ett tydligt mål: att leverera smarta och anpassade lösningar som verkligen gör skillnad för våra kunder. Vi har ständigt utvecklat vårt erbjudande för att möta en föränderlig och krävande marknad. Vår styrka ligger i att förstå våra kunder och ge dem den support de behöver – på ett sätt som de stora bolagen ofta missar
Vi har arbetat med IT och kontorsteknik i över 30 år, främst för små och medelstora företag (20–150 anställda). Våra kunder känner oss, och vi är aldrig längre bort än ett samtal. Små och medelstora företag står ofta inför liknande utmaningar: effektivisering, digitalisering och hållbarhet. Vårt uppdrag är att göra IT och kontorsteknik enklare och mer tillgängligt för dessa företag.
“Vi bygger framtiden tillsammans – inte bara i ord, utan i handling.”
Sedan jag blev VD 2011 har mitt fokus varit att renodla verksamheten, stärka våra värderingar och skapa ett hållbart erbjudande. För mig handlar långsiktighet om tydlighet, balans och en kultur där människor trivs och utvecklas. Vi är i dagsläget 25 st medarbetare som bygger framtiden tillsammans – inte bara i ord, utan även i känsla och handling.
Att driva ett SME-företag är en ständig balansgång mellan utveckling och kostnadskontroll.
Små och medelstora företag (SME) är ryggraden i svensk ekonomi. De står för 60 % av BNP och sysselsätter nästan hälften av arbetskraften. De driver innovation och tillväxt – men att leda ett sådant företag är en ständig balansgång. Vi känner själva av utmaningarna: tajta marginaler, snabba beslut och pressen att både utvecklas och hålla kostnader nere. Vi har tagit oss igenom osäkra perioder – Covid, inflation, räntehöjningar och leveransstörningar. När “elefanterna dansar” påverkas vi alla.
“Vår styrka ligger i vår smidighet – vi kan snabbt anpassa oss och alltid ha kundens behov i fokus.”
Samtidigt tar administration och regleringar ofta mer tid än de borde. Istället för att fokusera på utveckling fastnar vi ofta i blanketter och redovisningar. Oavsett hur goda intentionerna är, kan byråkratin bli en bromskloss.
Digitalisering och hållbarhet – en del av vår vardag
Små och medelstora företag kanske inte investerar i stora IT-projekt, men vi ser ofta att de är snabbare än stora bolag på att införa smarta lösningar som gör verklig nytta. “Digitalisering handlar inte längre om ‘om’ utan ‘hur’.” Vi på Makab bidrar genom att erbjuda säkra IT-lösningar, digitala underskrifter och smart dokumenthantering. Det handlar om att skapa hållbara och skalbara lösningar som ger kunderna en daglig nytta och digital arbetsro.
“Smarta val i vardagen kan göra stor skillnad på sikt.”
Hållbarhet är en viktig del av vårt arbete. Vi minskar vår och våra kunders miljöpåverkan – från energieffektiva datacenter till återbruk av kontorsteknik eller IT-utrustning. Många av de viktigaste gröna lösningar har sitt ursprung i SME-företagens innovationskraft.
Människorna är vår viktigaste tillgång
Det som verkligen gör skillnad på Makab, och som jag tror gäller för de flesta företag inom SME-företag, är människorna. Vi är ett tajt team där varje individ spelar en avgörande roll – precis som i ett idrottslag. Vi vinner tillsammans och stöttar varandra när det är tufft. Och vi ser till att ha roligt längs vägen – vare sig det är en fjällvandring, en skärgårdstur eller en spontan pingismatch på lunchen.
Vår filosofi är enkel: Vi gör det vi är bra på och gör det ordentligt. Vi säljer lösningar som fungerar, och vi underhåller dem över tid. Vi tar inga genvägar och vi jagar inte volym för sakens skull – vårt fokus ligger på att skapa långsiktiga relationer och vara en pålitlig och närvarande partner för våra kunder.
“Det är den inställningen som har tagit oss dit vi är idag – och som kommer att ta oss vidare.”
Hur ser ni på utmaningarna med att driva ett SME-företag?
Kommentera gärna nedan!
Det här är del 1 i en intervjuserie om och med medarbetare på Makab Group.
I den första delen berättar VD Horst Zetterström om hur det är att leda ett SME-företag som arbetar för andra SME-företag. Små och medelstora företag (SME) är ryggraden i svensk ekonomi – de står för 60 % av BNP och sysselsätter nästan hälften av arbetskraften.